nedeľa 20. novembra 2011

aj mackovia majú svoju mamu



Milujem historické dokumenty a knižky, ale nie také, že  tri milióny dátumov  a 20 strán nudného textu popisujúceho nejaké udalosti, najlepšie bez kontextu a súvislostí, len tony holých faktov. Mám rada históriu vecí, alebo lepšie povedané mám rada históriu cez veci. Inak na Viasat history ide DOKONALÝ dokument o obchodných domoch a odporúčam kuknúť. Ale nazad k téme. Rada by som Vám pripomenula alebo predstavila jednu prevelice významnú osobnosť a to Margarete Steiff. Pre atmosféru pred čítaním odporúčam pustiť si muzičku :)


Margarete Steiff je mamou všetkých medvedíkov. Narodila  v roku 1847  v nemeckom mestečku Gienge. Margaretin život výrazne poznačila jej choroba - od malička bola pripútaná k invalidnému vozíku, dokonca, mala zníženú funkčnsť jednej ruky. Napriek tomu bola celkom zručnou krajčírkou, čo jej umožnilo mať aký taký príjem a nebyť odkázaná len na svoju rodinu. Margarett vo voľnom čase vyrábala hračky pre svojich synovcov a netere. Významým zlom nastal, keď jej synovec Richard Steiff, študent výtvarnej školy, doniesol skice medvedíkov, ktoré urobil v zólogickej záhrade. Tie Margarete tak uchvátili, že ušila prvých medvedíkov. 
S plyšovými medvedíkmi sa spája aj meno Thedora Roosevelta. Ten samozrejme žiadneho medveďa neušil, ale mackovia nesú jeho meno - Teddy. Viaže sa k tomu príbeh jedného neúspešného lovu, kedy prezident nemal šťastie a  nič netrafil ( medzi nami chvalabohu :), preto mu hostitelia ako darček priviazali k stromu medvieďa, aby mal istotu, že neminie. Roosevelt vtedy strieľať odmietol a príbeh sa veľmi rýchlo rozšíril a zaujal ľudí. 

Každý z nás mal určite toho svojho medveďa, ten môj bol hrozne škaredý, červený a vypelíchaný medveď Normen :)
  No a teraz by som vám rada predstavila svoju novú sériu mackou v štýle vintage. Každý maco má svoje meno a ručne  akvarelom maľovaný rodný list. Každý z nich je osobnosť a existuje iba jeden originál. Macíkovia sú krásne prítulní a potešia nielen deti.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára