štvrtok 6. októbra 2011

Domček malej Harriet

                Malá Harriet, žije v mestečku zvanom Jabloňové sady, v starom dome na kopci. Harriet ho zdedila po svojej 106 ročnej tete aj s nájomníkmi. Býva v malom bytíku na prízemí, hneď vedľa hlavného vchodu. Harriet ma rada zvláštnych ľudí, muffiny, kvietkovaný porcelán , starodávne kredence a samozrejme svoj Dom.




                Domček bol skutočne veľmi podivnou stavbou. Bol tak starý, že nikto v meste nepamätal kedy ho vlastne postavili. Ako roky plynuli, každý majiteľ na domčeku čosi zmenil. Pristavili vežičku, rozšírili prízemie, nadstavili podkrovie... Výsledkom tejto práce bol domisko, ktorý vyzeral, akoby mal tajnú dohodu s gravitáciou. Jedine tak sa dalo vysvetliť, že ešte nespadol. 
Kde nebola prístavba bola vežička, kde nebola vežička bol vikier a kde sa už fakt naozaj nič nedalo pristaviť tam si lastovičky uplácali hniezdočko. A tak dom čvirikal, až sa okná otriasali.


              Ale nielen dom bol podivný a tajomný. Veľmi zvláštny boli aj nájomníci. Najdlhšie tam býval domovník a správca Mýval. Mýval mal prenajatú malú izbičku v pokroví. Nikto nevedel koľko má vlastne rokov, alebo čo celé dni robí. Ono vlastne Mývala nikto nikdy nevidel. Ak ste niečo potrebovali opraviť, stačilo mu strčiť lístok pod dvere a na druhý deň to bolo opravené. Neklamným znakom, že tam Mýval stále žije boli cedulky: ZATVÁRAJTE DVERE! alebo NEHÁDŽTE ODPADKY! alebo NEŠMÝKAŤ SA PO ZÁBRADLÍ! alebo PRÍSNY ZÁKAZ KRMIŤ HOLUBY! Podpísané P. Mýval. 

            V dome malej Harriet žije aj Lady Kathrin a Školník. Lady Kathrin je dáma na úrovni. Lepšie povedané si to o sebe myslí. Aj jej byt je na úrovni. Zvnútra vyzerá, ako rokokový zámoček. Ešte aj na záchode má ružovú rokokovú tapetu. A má kvety. Všade má kvety. V obývačke, na balkóne, na záchode... Jedinou chýbičkou je, že sú to kvety umelé. A na balkone medzi umelými kvetmi sedí obrovský umelý trpaslík. Manželom Lady Kathrin je Školník. Školník je proste školník. Usmievavý zhovorčivý pán, ktorý ako iste tušíte robí školníka v miestenej škole. Ono aj Lady Kathrin je zhovorčivá, akurát, že sa vždy rozpráva o tom, kto tam akurát nie je. 

          Mačacia dáma žije v jednej z bočných prístavieb a má ako iste tušíte –stráááášne veľa mačiek. Jednou z nich je Silver. Obrovský strieborný kocúr s poruchou osobnosti. Cez deň je to milý a prítulný kocúrik a v noci sa mení na krvežíznivého lovca. Ďalšia jej mačka je Kominík. Čierny kocúrisko, ktorý sa priatelí z miestnou poštárkou. Každé ráno vstáva a uteká za ňou na poštu a potom ju sprevádza pri pravidelnej pochôdzke. Nikto presne nevie ako sa Mačacia dáma v skutočnosti volá ani koľko presne má mačiek. Ale kedže robí ten najlepší marhuľový džem v celých Jabloňových sadoch a nebojí sa oň podeliť, nikoho to ani netrápi.

          Pani Hortenzia Závinová je záhradnička – presnejšie preslávená pestovateľka bonsajov a predsedníčka miestneho záhradnického spolku. Jej balkón vyzerá, akoby tam pestovala miniatúrny les. Samozrejme všetci vedia, že sú to bonsaje. Alebo? Aj v tomto prípade platí ALEBO. Preslávené výstavné bonsaje pani predsedníčky sú naozaj zmenšeným lesom. Dokonca v ňom žijú škriatkovia. Pani predsedníčka má tiež kocúra. Ruperta. Jedinou chybičkou je, že Rupert je mŕtvi. Kedysi patril k Mačacej dáme, ale kedže došiel k názoru, že aspoň po smrti chce mať od ostatných mačiek kľud presťahoval sa na prvé poschodie k pani Závinovej


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára