nedeľa 19. júna 2011

Príručka prežitia pre návštevníka starožitníctva

Po tých rokoch behaní po starožitníctvach a burzách som získala isté skúsenosti, o ktoré by som s chcela s v starých haraburdách neskúseným čitateľom podeliť.

Základným faktom je, že starožitníci – a starožitníctva sa delia do troch základných kategorii:
-VIP starožitníci alebo úplný vrchol starožitníckeho neba – čistý aristokrati - táto kategoria je jasná už nadpisu. V praci to znamená,že ked vôjdete do takéhoto obchodíku. majiteľ, respektíve predavač si vás dôkladne premeria a ohodnotí a zvyčajne zaradí do kategorie nestojí to za reč a informácie z neho musíte ťahať ako s chlpatej deky.
Situácia z praxe: cez výklad vidíte starý kočík a tak vleziete dnu zistiť viac. Pán majiteľ si vás premeria a ohodnotí ako neperspektívneho klienta a vaša prítomnosť je iba trpená. Ak sa opýtate na cenu majiteľ nadvihne obočie a povie,že je to skutočne nákladný kúsok. Na tretie opýtanie povýšenecky oznámy, že 500 euro. A dá vám jednoznačne najavo, že vy ani náhodou nieste perspektívny zákaznik, ale šak nevadí normálne takéto kočíky v rovnakom stave idú po 100 eur takže tých 400 navyše je zrejme príplatok pre zahraničných turistov a neinformovaných zbohatlíkov.

-Priekupníci- véééľmi rozšírená skupina. Starožitnosti predávajú lebo to práve ide a ked to nepojde presedlajú na iný sortiment. Veľa z nich sa k predaju dostalo cez babku - inými slovami u babky na pojde voľačo našli a výhodne predali.
Veľmi špecifický je aj ich sortiment od úplných prkotín až po cenné kúsky. Pri výbere tovaru v ich obchodíku je zrejme základným krtériom to,že je vec poškodená, hrdzavá, a špinavá – rozumej v pôvodnom stave. A ked sa opýtate na cenu tak vám odpovedia,že :“ je to staré“, u maďarských predajcov je to antik.
(„koľko stojí tento tanierik?“
„to je antik“ .
„dobre a koľko stojí ?“
„to je antik – stare, veľmi veľmi staré“
„a koľko stojí?“
„50 eur“ – nevadí že vo vedľajšom stánku je ten istý za 70 centov).
Ak sa opýtate na na vek a pôvod niektorej veci, zvyčajne nevedia,čo presne to je (to je také jedno zariadenie, je to z Europy a asi z dvadsiateho storočia – je na vás aby ste si zistili čo ste si za nehanebne vysokú cenu kúpili – ale zas je to ako kinder vajíčko – plné prekvapení.

Poslednou skupinou sú nadšenci. Taký nadšenec je človek,ktorý by mal namiesto starožitníctva robiť v múzeu, len tam nebolo miesto. O každej veci vám porozpráva všetko čo vie aj to čo nevie .
Prevelice špeciálnou kategoriou sú tématici. Teda špecialisti na konkrétne predmety alebo obdobie ( uvediem príklad:
„ dobrý deň, aká krásna vázička, z akého je obdobia?“
„to je secesia, ale pozrite sa aké tu mám krásne bodáky, z druhej sv. Vojny.“
„ale tá vázička...“
„ a opáčte aké sú ostre, dokonalá zbraň a mám aj prilby...“
U nadšencov sa nakupuje najlepšie. Keď vidia zanietenie aj z ceny poľavia :)
Ps. pripájam fotečky burzy starožitností z Prešova a zo Šarišského okruhu veteránov, ktorý sme ale nevideli, lebo nás vyhnalo pršanie a hrmenie, ale bolo strašne fain :)






1 komentár: